Träningstips - Stellas träningsdagbok

 
Det här är Stella, en härlig dam på fem år. Stella är en spännande blandning av boerboel och finsk lapphund, vänlig men bestämd och med smak för livets goda. Stella gillar att vara ute i skogen och sin trädgård. På vardagarna trivs hon med sin flock dagishundar på Tazz n´ ztuf hunddagis. Där ser hon fram emot promenaderna men anstränger sig inte gärna mer än nödvändigt. Extra anstängning bör helst belönas med extra godis, tycker Stella.
 
Fina Stella är frisk och pigg men vid massage blir det tydligt att hon är en aning stel i bakpartiet och inte gärna tar ut rörelserna fullt. Nu är det dags för Stella att försöka förbättra rörligheten. Hon är ju bara fem år men en stor, tung hund och det ökar riskerna för tidig ledförslitning. (En boerboel kan väga upp till 90 kg!) Häng med Stella på hundgym och följ hennes träningsdagbok här:
 
Träningsvecka 1
Träningsdag 1, 31/8-15:
 (foto: Marie Östling)
Första gymbesöket går ut på att hon ska lära känna miljön och rutinerna. Hon mäts och vägs för att ha utgångsvärden vid uppföljning och utvärdering. Eftersom både lokalen och redskapen är helt obekanta för Stella, får hon god tid på sig att nosa på allt. Löpbandet är en märklig maskin och det gäller att göra hunden bekant med bandet innan det startas. 
  • Uppvärmning med promenad från Tazz n´ztuf till Allt för flocken
  • Vägning (41 kg) och mätning av bröstkorg, midja, överarm och lår
  • Treadmill, max 1,5 km/h i 5,5 min
  • Vibrationsplatta, 5Hz 5 min
  • Stretching
  • Kavaletti och slalom med tomma viktmanschetter på bakbenen
  • Nedvarvning med promenad tillbaka till dagis
Tips vid träningsstart:
1. Låt hunden gå några varv upp och ner från löpbandet innan det startas. Starta och låt det gå några sekunder. Stötta hunden med händerna och försök hjälpa henne/honom att hitta balansen. Ge mycket beröm! Förhoppningsvis är hunden sedan redo att ta på träningsselen. Det gäller sedan att hitta lagom skritthastighet, där hunden kan hitta en lugn och försiktig rytm. Bryt medan det fortfarande går bra och innan hunden blivit uttröttad. Första kontakten med bandet ska bli något spännande och positivt! 
2. Använd löpbandet före vibrationsplattan och nöj dig vid första vibrationstillfället med återhämtningsfrekvens. Den låga frekvensen kommer senare att utgöra grunden för all vibrationsträning.
3. Missa inte att stretcha! Stötta den ovana hunden med dina ben och hjälp hunden genom hela stretchen, även när leden förs tillbaka till utgångsläget.
4. Om du vill arbeta med viktmanschetter, börja med tomma manschetter. Redan en manschett utan tyngd gör hunden noggrannare med benrörelserna. Låt hunden utföra några rörelser som kräver koncentration så vänjer sig hunden snabbare vid något främmande kring benen. Använd manschetterna parvis fram eller bak.
 
Träningsdag  2 2/9
Stella är med på noterna och traskar villigt med till gymmet. Hon har inte haft någon träningsvärk efter första gymbesöket. Direkt hon kommer in i lokalen styr hon stegen mot vibrationsplattan och sätter sig tillrätta. Tydligare än så kan hon knappast vara med att hon tycker avslappningsvibrationen är behaglig! Men först är det anstängning som gäller. Stella tar på viktmanschetter med en enkrona som tyngd och tar plats på löpbandet. Där väntar hon lugnt medan jag startar. Efter 30 s på 1,5 km/h ökas hastigheten och vid 3,3 km/h är Stella uppe i utökad skritt och går med fint utsträckta benrörelser. Vi nöjer oss med ökad skritt och traskar på i jämn takt tills huvudet börjar dala så sakteliga och pulsen går upp. Efter 10 min på bandet väntar vibrationsplattan under lika lång tid. Efter ett par minuters låg frekvens får Stella några minuters intervallträning där plattan varierar mellan 5, 8, 15 och 20 Hz. 20 Hz betyder täta muskelsammandragningar och är både konditions- och styrketränande. När det blir dags att stretcha, vet Stella redan rutinen och håller balansen bättre. Svårast är att sträcka bakbenet, i synnerhet framåtsträckning. Det visar att Stellas hamstrings är spända. 
  • Uppvärmning med promenad
  • Genomför passet med träningsmanschetter med en enkrona som tyngd på bakbenen
  • Treadmill, max 3,3 km/h, 10 min
  • Vibrationsplatta 5-20Hz, 10 min
  • Stretching
  • Ryggböj runt flaggstång
  • Lugn promenad till dagis
    
 
Träningsvecka 2
 
Grundschemat är oförändrat. Stella värmer upp och varvar ner genom promenad mellan Tazz n´ ztuf och Allt för flocken. Promenadvägen går via branta Trollabacken. Finfin backträning! 
Målsättningen för veckan är att få Stella att börja trava på löpbandet och att vänja Stella vid en mindre tyngd i manschetterna. Tänk på att hunden alltid börjar och slutar passet på löpbandet i skritt. En signal om att hunden tappar orken är att huvudet sjunker. Håll koll på kroppsspråket och lyssna på hunden. Träningen ska vara en positiv upplevelse. Lämna aldrig hunden obevakad på löpbandet!
 
Träningsdag 3 7/9
Treadmill 9,5 minuter: skritt och ökad skritt (3,5km/h) + lätt trav (5km/h 3,5 min) + skritt 
Vibrationsplatta: Stella alternerar återhämtningsfrekvensen 5Hz med träningsfrekvensen 20Hz . Vibbpasset avslutas med några sekunder 25Hz, där enbart bakpartiet belastas (se foto ovan).
Under träningen har Stella 10g i vardera manschetten.
Eftersom träningen nu börjat bli lite ansträngande för Stella får hon benmassage för att öka syresättningen i musklerna och minska risken för träningsvärk. Innan Stella traskar uppför den långa backen till dagis gäller det att inte slarva med stretchen. Bakbensstretchen har redan blivit betydligt lättare att utföra!
 
Träningsdag 4 10/9
Treadmill 11 minuter: skritt och ökad skritt + lätt trav (5 min) + skritt. Stella hinner förflytta sig 900 meter, vilket vid vanlig promenad motsvarar 1,8 km. Bra jobbat av Stella! 
 
Tips vid träning med viktmanschetter: 
Mynt är smidiga tyngder att använda i träningsmanschetterna. (tiokrona=6g, enkrona=7g, femkrona=10g) Öka vikten successivt. Efter ett par veckor kan hunden ofta bära 1g per kg kroppsvikt. (För Stellas del alltså 41g=fyra stycken femkronor i varje manschett). Långsiktigt är det möjligt att gå upp till 2g per kg kroppsvikt men inte mer. 
Grundregeln är att manschetterna alltid används parvis, om det inte är så att hunden är under rehabilitering med individuellt träningsprogram. 
Alternera gärna mellan framben och bakben. Använd bara manschetterna i övervakad träningssituation och under anpassad tid. Ofta är 15 minuter lämplig tid. Långsiktigt kan tiden förlängas som alternativ till att vikten ökas.
 Nu höjs tempot.
Träningsvecka 3
Träningsdag 5 17/9
Stella ökar vikten i sina manschetter till 20g. Den vikten kommer hon att arbeta med ett par veckor framöver. På löpbandet orkar Stella samma program som förra träningstillfället, trots att belastningen på bakbenen ökat.
På vibrationsplattan förlängs intervallen med 20Hz. Några sekunder på högsta frekvensen, 30 Hz. På plattan växlar Stella mellan att stå och sitta. Hon får också räcka vacker tass några gånger. Genom att växla position på plattan aktiverar hon olika muskelgrupper.
 
Träningsvecka 4

       "Ska vi börja nu?"

    Träningssele och manschetter på plats         

   Dags att fylla på med vätska

 

Träningsdag 6 21/9
Stella är riktigt ivrig att komma iväg till träningen. Hon travar hela vägen från dagis till gymmet, inte illa! Väl framme blir det lite smidighetsövningar runt flaggstången och lite nackböjning  i olika riktningar, innan sele och manschetter kommer på. På löpbandet kan tiden förlängas till 15 minuter (motsvarande 30 minuter promenad) omväxlande ökad skritt och trav.
På vibrationsplattan utökas tiden på högsta frekvens varvat med mellanfrekvenser, vilket gör att både kondition och styrka tränas. Medan plattan går på låg återhämtningsfrekvens får Stella lite massage för att öka syresättningen i blodet och sätta fart på utsöndringen av slaggprodukter.
Efter stretching och en rejäl skål vatten, småjoggar Stella tillbaka till dagis men unnar sig också att stanna till ett par gånger och rulla sig rejält i gräset. 
Träningsdag 7 23/9
Samma träningsschema som förra gången förutom att Stella orkar trava lite större del av tiden på löpbandet, 10 av 16 minuter i trav. Ansträngningen gör henne rejält trött och det är extra skönt att lägga sig tillrätta på vibrationsplattan efteråt.
 
Tips vid träning på vibrationsplatta:
  • Vibrationerna skapar muskelsammandragningar på upp till 1000 per minut. 
  • Låga frekvenser, 5-8 Hz, innebär långsamma rörelser som läker, ger muskelåterhämtning, smärtlindring och rehabilitering.
  • Mellanhöga frekvenser, 10-20 Hz, skapar snabba rörelser som ger fettförbränning, ökad cirkulation, balans, uthållighet och styrka.
  • Höga frekvenser, över 20 Hz, ger mycket snabba rörelser och en högeffektiv styrketräning men har också en läkande förmåga vid diskbråck med påföljande förlamning.
  • Vibrationsplattan ger helkroppsträning. Muskler som annars är svåråtkomliga aktiveras automatiskt på plattan. 
  • Variera gärna hundens position på plattan för att belasta hela kroppen.
  • Kombinera träning på vibrationsplatta med pulshöjande konditionsträning och rörlighetsökande övningar för att uppnå en bra träningsmix.
Träningsvecka 5-8
 
Träningsdag 8-15
Stella tränar två timmar i veckan och följer grundschemat. Gradvis ökas tyngden i manschetterna och antalet minuter i trav på löpandet. Vid det 15:e träningstillfället 22/10 travar Stella 15 minuter i ett svep på löpbandet (motsvarande drygt 2 km) utan att bli andfådd. Tyngden i manschetterna är nu uppe i 40g. 
Utvärdering av träningen och mätning av kroppen visar:
  • 1 kg minskad kroppsvikt
  • Omfördelning av vikten på kroppen: Bröstkorgen har minskat 2,5 cm och midjan 1 cm. Låren är 1 cm tjockare.
  • Syreupptagningen har förbättrats. Stella blev tidigare snabbt anfådd i trav och kastade med huvudet för att få mer syre. Nu är uthålligheten markant förbättrad.
  • Rörligheten i rygg och bakben har ökat, vilket märks vid böjtest, passiva rörelser och stretching. 
Två träningspass per vecka är den enda livsstilsförändring Stella har gjort och redan har så pass mycket hänt!
 
Träningsvecka 9-14
 
Träningsdag 16-27
Stella fortsätter att glatt gå till gymmet två gånger i veckan. Hon kan rutinerna och är med på noterna. I manschetterna ökar tyngden under de här veckorna till 50g, en lagom maxvikt för Stella. På löpbandet ökar medelhastigheten så sakteliga och är nu 7km/h. Stella klarar 18 minuter i frisk trav utan andfåddhet. Det innebär att hon nu orkar en sträcka motsvarande 4,5 km i trav. Stellas syreupptagningsförmåga har verkligen utvecklats positivt! Tack vare vibrationsbehandling och stretching har Stella sluppit besvärlig träningsvärk, men vissa gånger har hon varit rejält trött dagen efter träning.
 
Efter tre månaders konditions- och smidighetsträning är det dags för utvärdering av Stellas höstträning.
  •  Minskat kroppsomfång kring bröstkorgen med 3 cm
  • Låren har ökat med 3 cm
  • Förbättrad balans och betydligt större rörelseomfång i alla fyra benen.
 
 
 

       Bra kämpat under hösten, Stella!